Goethe-Institut je kulturni institut Zvezne republike Nemčije, ki je dejaven po vsem svetu. Svoj oddelek ima tudi v Ljubljani. Spodbujajo znanje nemškega jezika v tujini in skrbijo za mednarodno sodelovanje ter podajanje informacij o Nemčiji in organizacijo različnih tečajev, seminarjev in izpitov za certifikat.

Za letos so razpisali brezplačne delavnice za osnovnošolce v božičnem času. Tudi naša šola je bila ena od petih izbranih šol, ki so jih povabili na obisk. Odločili smo se, da se bodo božičnih delavnic udeležilo 25 učencev 7. razreda, ki se že dalj časa učijo nemščino.

Na pot smo se podali v ponedeljek, 18. decembra. V novih prostorih Goethe-instituta v Ljubljani so nas prijazno sprejeli in na začetku pogostili s sendviči, vodo, bananami in sladkarijami.  Razdeli so nas v skupini Bitte in Danke in prvi dve šolski uri sta minili, kot bi mignil. Skupina Bitte je izdelovala novoletne čestitke in se naučila besedišča povezanega z božičem in novim letom, skupina Danke pa je delo začela z različnimi didaktičnimi igricami. Ponovili smo že znano besedišče od številk, živali, delov telesa in se naučili novega, v povezavi z božičem in novim letom. Svoje znanje smo preizkusili še s kolesom sreče. Zmagali smo vsi in za nagrado dobili krpice za čiščenje naših mobilnih telefonov. Po kratki pavzi smo delavnice zamenjali. Skupina Bitte se je posvetila igram, skupina Danke pa je bila razvrščena v glasbeno delavnico, kjer nas je pričakala znana pevka Maja Pichler, Bilbi. Pripravila nam je pet nemških božičnih pesmi, ki smo se jih naučili prebrati, prevesti, jih ilustrirali in na koncu seveda skupno s pevko zapeli. Pohvalila nas je, kako dobro pojemo, zato smo bili vsi dobre volje. Nasploh so bile učiteljice z Goethe Instituta prijazne in so nas naučile novih besed.

Po štirih urah se je naš pouk na Goethe Institutu zaključil. Zadovoljni, ker je bilo to drugačno učenje nemščine, domiselno in zabavno, smo ga zapustili. Upamo, da bo še kdaj priložnost, da se nemščine učimo od drugih učiteljev in pristnih govorcev nemščine.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

 

 

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)