Vsake zgodbe je enkrat konec, tudi letošnji čebelarski krožek smo pripeljali do konca. Na žalost, so sicer rekli mladi čebelarji, a v isti sapi obljubili, da se jeseni zopet vidimo.

Za zaključek nam je ostalo tisto najlepše čebelarsko opravilo, točenje medu. Odpravili  smo se v šolski čebelnjak. Tam je naš čebelar Janez pobiral iz medišča polne sate medu. Čebele s satov je otresel v za to pripravljen lonec in čebelam to sploh ni bilo všeč. Takšna je pač čebelarska, da moraš opravljati dela, ki tudi čebelam niso najbolj všeč. Mentorica Olga pa je poskrbela, da smo bili vsi opremljeni z zaščitno opremo, tako da se nam čebeljih pikov sploh ni bilo treba bati. Medeno satje smo shranili v zaboje in jih prepeljali v šolsko gospodinjsko učilnico.

Tam je bilo že vse pripravljeno. Prostor za odpiranje satov, točilo in posoda za shranjevanje medu. Razdelili smo se po skupinah in delo je hitro steklo. Prva skupina je iz polnih medenih satov odstranjevala voščene pokrovce. Tam je delo vodila mentorica Olga, vse mlade čebelarje je natanko poučila, kako se to dela.

Odkrito medeno satje smo prenesli do čebelarskega točila. Napolnili smo ga in nato počasi zavrteli. Najprej seveda počasi, da se satje ne bi lomilo. Sate smo nato obrnili in iztočili sladek med tudi iz drugega konca. Točilo je poganjala elektrika, ni se nam bilo treba mučiti z vrtenjem. Veselo smo opazovali iztočen med, kako polzi po stenah točila in se nabira na dnu. Od tam smo ga pretočili v posodo, kjer bo med  shranjen. Z vsemi tistimi medenimi pokrovčki pa smo se čudovito posladkali.

Drugi del točenja smo opravili čez teden dni, ko smo med natočili v steklene kozarčke. Vsak mladi čebelar si je natočil svoj kozarček. Zanj je tudi izdelal nalepko, da se ve, kakšna dobrota je notri. Pri tem opravilu se nam je z veseljem pridružila tudi  gospa ravnateljica. Natočila si je svoj kozarček medu, nalepko pa smo ji izdelali mladi čebelarji.

Naj se pohvalimo. Naš šolski med je zelo, zelo, zelo dober! Kmalu ga boste lahko vsi poskusili.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

                                                                                                         Mentorja: Olga in Janez Bauer

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)