V prvi triadi smo otroke, ki so pri urah spoznavanja okolja pokazali posebno  zanimanje za naravoslovno-družboslovne teme, povabili na obisk Koroškega pokrajinskega muzeja.

 Prvošolci so v muzeju v okviru teme Arheologinja na obisku posebno pozornost namenili rimskim kamnom iz Mislinjske doline in si ogledali arheološko razstavo Božanskim manom. V delavnici KAKO IZ ČREPINJE NASTANE CELA POSODA so spoznali restavratorsko-konservatorsko delavnico in delo muzejskega restavratorja. Iz črepinj so v resnici sestavili/restavrirali lonček, skledo … Po muzeju jih je vodila Anja Mihelič, ki se je za to priložnost spremenila v Rimljanko in odela v rimljanska oblačila. Tudi vas vabim na to razstavo, saj boste na naš Stari trg gledali z drugimi očmi. Kaj vse je le še pod našimi nogami, ko hodimo tam okoli?

Drugo- in tretješolci so letošnje leto v muzeju spoznavali, kaj je muzejski predmet, kaj je zbirka in kaj zbiranje. Sprehodili so se po Sokličevi zbirki, kjer so pobliže spoznali nekaj skrivnosti. Nato so se v delavnici PREDMET NA PREDMET ZBIRKA pogovorili, kaj osnovnošolci danes zbirajo. Nekateri med njimi so v muzej prinesli svoje zbirateljske zbirke in jih nam tudi predstavili. Kaj vse naši otroci zbirajo? Izvedeli so, da morajo v muzeju popisati vsak predmet, ki pride tja, in tako so se preizkusili tudi v tem. V roke so dobili star denar in določali njegovo starost, od kod je … V nadaljevanju so med muzejskimi predmeti našli ustrezen predmet in pripravili dve razstavi. Ena je dobila naslov Arheološki predmeti, druga pa Kaj potrebuje arheolog pri svojem delu.

Veseli smo, da imamo v našem kraju tako lep muzej, kjer svoje zbirke prilagodijo tudi najmlajšim. Navdušeni smo!

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

Katja Jenko

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)