Na Drugi osnovni šoli v Slovenj Gradcu že kar nekaj let uspešno deluje čebelarski krožek. Zanimiva predavanja, spoznavanje življenja čebel in varovanje našega okolja so teme, ki so za naše učence vedno bolj zanimive. Tudi letos so učenci že takoj ob pričetku pouka pričeli spraševati, kdaj bomo pričeli s krožkom. Krožek vodiva že kar utečena mentorja, Olga in Janez Bauer.
S krožkom smo malo pohiteli in prvo srečanje je bilo že proti koncu septembra. Kdo bi si mislil, polna učilnica. Še stolov je zmanjkalo. Pa smo se le malo stisnili in 33 mladih glav je pričelo zajemati čudovite stvaritve iz življenja čebel. Letos je bilo zanimanje za krožek izjemno, saj je šola v neposredni bližini dobila pravi slovenski čebelnjak, ki stoji v novonastalem šolskem učnem centru vrtnarstva in čebelarstva. Postavili smo ga ob veliki podpori Mestne občine Slovenj Gradec, vanj pa so čebelarji Čebelarskega društva Slovenj Gradec – Mislinja čez poletje naselili že prve čebelje družine. Posebna zahvala gre seveda ravnateljici Druge osnovne šole, gospe Nadi Duler, ki je držala roko nad vsemi stvarmi, vodila in usmerjala je celotno izgradnjo šolskega centra, tako da je s pričetkom novega šolskega leta že v polni uporabi.
Kam drugam bi se odpravili mladi čebelarji, kot pa k svojemu čebelnjaku. To bo v bodoče njihov delovni prostor, to je že sedaj dom šolskih čebel in mlade glavice bi jih rade čim prej spoznale. Čebele pa so divje živali, ravnajo se po tisočletnem nagonu, ki jim je omogočil, da preživijo tudi najtežje čase. Zaradi tega se jim moramo prilagoditi, jih spoznavati in spoštovati. Le tako bomo uspešno čebelarili. Proti neljubim srečanjem s kako čebelo smo se zato primerno zaščitili. Nadeli smo si klobuke s pajčolanom, si nadeli zaščitne rokavice, potem pa kar k čebelnjaku. Za zaščitno opremo in pa še veliko opreme za uspešno čebelarjenje nam je podarila Čebelarska zveza Slovenije. Čebelnjak smo si ogledali od znotraj in zunaj. Posebej navdušeni smo bili nad poslikavo pročelja panjev. Naredila jo je naša akademska slikarka ga. Jerneja Smolnikar. Iz treh panjev pa so že pridno izletavale čebelice in domov prinašale medičino in cvetni prah.
V drugem koncu učnega centra se nahaja opazovalni panj čebel. To je majhna čebelja družina, razvija se v panju, ki ima na dveh straneh steklene stene. Od blizu smo lahko opazovali življenje čebel v panju. Hitro smo poiskali matico, ki je gospodarica v panju. Ona je mati vseh čebel, na dan jih zaleže tudi do tri tisoč. Našli smo tudi nekaj trotov in pa veliko čebel delavk, ki skrbijo za shranjevanje medu, krmljenje zalege in pa še mnogo drugih panjskih opravil. Spoznali jih bomo skozi celo šolsko leto. Dela nam vsekakor ne bo zmanjkalo.
Čakal nas je pa še en prijeten dogodek. V naši občini delujejo čebelarski krožki na Drugi osnovni šoli, na osnovni šoli v Podgorju in podružnični osnovni šoli v Šmiklavžu. Mladi čebelarji vseh treh čebelarskih krožkov in pa iz čebelarskega krožka Osnovne šole Mislinja so se v preteklem šolskem letu izjemno dobro izkazali. Na regijskem in državnem tekmovanju mladih čebelarjev so pobrali na kupe priznanj, same zlate in srebrne. Čebelarsko društvo Slovenj Gradec – Mislinja in pa vodstva vseh osnovnih šol so se zato odločili, da vse mlade čebelarje povabijo na zaključno srečanje pri OŠ Šmiklavž. Dobili smo se v petek popoldne v začetku oktobra. Po pozdravu predsednika ČD g. Jelena se je pričelo druženje in spoznavanje. Ob igrah in športnih srečanjih je popoldne hitro minilo. Potem pa je okoli šestdeset mladih čebelarjev navalilo na celo goro pečenih hrenovk, ki jih je medtem napekel čebelar Janez.
Siti, rahlo utrujeni, predvsem pa zelo zadovoljni smo še malo zaplesali in si obljubili, da se ob letu zopet srečamo.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

Mentorja: Olga in Janez Bauer

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)