Že kar dolgo je na šoli tlela velika želja po učnem centru v naravi. Učenje ni samo sedenje v klopi, ali brcanje žoge. Učitelji in sodelavci Druge osnovne šole so želeli otrokom pokazati še veliko več. Že člani čebelarskega krožka so si od nekdaj želeli svoj čebelnjak. Čebelarska zveza Slovenije je čebelarski krožek že kar bogato opremila s panji in zaščitno opremo za delo v čebelnjaku. Tudi nekateri čebelarji so zagotovili, da bodo čebelarskemu krožku z veseljem pomagali in podarili kakšen čebelji roj. Torej manjkal je samo čebelnjak.
Prošnje mladih čebelarjev pa niso naletele na gluha ušesa. Ob dnevu zdravja, ko smo čebelarji imeli lepo predstavitev dejavnosti na Glavnem trgu, je k nam pristopil naš župan, g. Čas in nas povprašal: »Bi imeli svoj šolski čebelnjak ?«. Kar zavrtelo se nam je v glavi od veselja. Takoj v akcijo! Ravnateljica šole, ga. Nada Duler, se je dogovorila, da smo blizu šole, ob kopališču dobili kos zemljišča, kjer je dovolj prostora za čebelnjak in za učni šolski vrt.
Čebelnjak nam je postavil tesarski mojster g. Uršej Dani iz Završ, panje pa je poslikala akademska slikarka ga. Jerneja Smolnikar iz Doliča. Učiteljice iz šole so skupaj z učenci postavile še visoke grede in posadile veliko vrst zelenjave in začimb. Zraven stoji tudi hotel za žuželke in pa del travnika s travniškim cvetjem. Največjo skrb, da je vse potekalo brez problemov, pa je imel seveda hišnik g. Marjan Breznik.
Ob čebelnjaku stoji še napajalnik, da čebele dobijo vsak dan svežo vodo in ne hodijo ponjo na sosednji bazen. Ob ograji pa smo postavili še opazovalni panj, kjer lahko šolarji in mimoidoči obiskovalci skozi stekleno steno opazujejo življenje čebel. Za čebele bosta skrbela mentorja krožka ga. Olga Bauer in pa njen mož čebelar Janez.
Uradna otvoritev učnega centra bo spomladi, a mladi čebelarji smo v panj že naselili prve čebelje družine. Čebelarji čebelarskega društva Slovenj Gradec-Mislinja so nam podarili tri čebelje družine, ki so nam prinesle že prve kozarčke sladkega medu. Med občani mesta Slovenj Gradec se je že ob gradnji učnega centra pokazalo izredno zanimanje. Obljubili so nam pomoč s sadikami in nasveti iz svojih bogatih izkušenj za uspešno vrtnarjenje. Celotni učni center bo tako v veliko veselje pri pridobivanju novega znanja vsem učencem, pa tudi v okras samemu kraju.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

Mentorja čebelarskega krožka:
Olga in Janez BAUER

(Skupno 103 obiskov, današnjih obiskov 1)