Entente Florale je največje evropsko tekmovanje v urejenosti mest. Letos je v tem tekmovanju sodelovalo tudi mesto Slovenj Gradec. Pomemben prispevek k urejenosti mesta je dodala tudi Druga osnovna šola Slovenj Gradec s svojim čebelarskim krožkom. Pa kako je do tega sploh prišlo?
Kar nekaj časa je že potekala akcija zgraditve šolskega čebelnjaka. To je bila skupna akcija mesta Slovenj Gradec, Druge osnovne šole in Čebelarskega društva in mladi čebelarji Druge osnovne šole so nestrpno pričakovali dan, ko se bo pričel čebelnjak in učni center tudi postavljati. Bilo je na regijskem tekmovanju mladih čebelarjev v Slovenj Gradcu,18. aprila, kjer so mladi čebelarji osvojili kopico medalj. Štiri zlate, dve srebrni in dve bronasti. Ob razglasitvi rezultatov je bil prisoten tudi župan mesta Slovenj Gradec, g. Čas in beseda je nanesla tudi na šolski čebelnjak. G. župan nas je seznanil z akcijo Entente Florale in povabil nas je, da v njej tudi sodelujemo. Z veseljem smo sprejeli to obvezo in ravnateljica ga. Nada Duler je takoj pričela s koordinacijo in aktivnostmi za postavitev Učnega centra vrtnarstva in čebelarstva.
V mesecu maju se je pričelo s polno paro. Urejanje zemljišča, postavljanje temeljev za čebelnjak, postavljanje visokih gred, zasaditev, nabava panjev, ograja, napajalnik za čebele in še na tisoče stvari je bilo potrebno postoriti. Dan D pa se je neusmiljeno bližal. V akcijo smo vključili tudi učence, ki so pod vodstvom hišnika g. Breznik Marjana opravili večino zemeljskih del. Pri zasaditvi in hortikulturni ureditvi je učiteljicam pomagalo Vrtnarstvo Jehart iz Šmartna pri Slovenj Gradcu. Čebelnjak je postavil tesarski mojster Dani Uršej, panje pa je poslikala akademska slikarka ga. Jerneja Smolnikar. Tisti košček neuglednega, zaraščenega zemljišča je dobival vsak dan lepšo podobo. Nastajal je naš Učni center vrtnarstva in čebelarstva. Še pravi čas smo vse dokončali, v panje smo vselili že prve čebelje družine in nestrpno smo že pričakovali obisk te mednarodne komisije. Naš učni center je bil namreč izbran za eno od točk, znamenitosti mesta Slovenj Gradec, ki si ga bo komisija še posebej pozorno ogledala.
Tukaj je dan D. Že navsezgodaj smo postavili panoje in plakate, pa mizice in prospekte, pa domači med, slovenska jabolka in domačo vodo iz pipe. Vse za to, da bi komisijo čimbolj očarali in prepričali, da smo najboljši. Komisija je bila sestavljena iz članov devetih evropskih držav in ocenjevali so tudi najmanjše podrobnosti, kako urejeno je naše mesto in kaj vse nudi meščanom.
Že od daleč smo jih zagledali, ko so izpred Druge osnovne šole pripešačili proti Učnemu centru. Pozdravila jih je ravnateljica, ga. Nada Duler in jim na kratko predstavila šolo, njene aktivnosti in tudi vlogo in pomen Vrtnarsko čebelarskega centra. Besedo je nato prevzel šolski čebelar g. Janez Bauer, ki jim je predstavil našo čebelo, kranjsko sivko in vlogo in pomen čebelarstva v današnjem naravnem okolju. Mladi čebelarji skupaj z mentorico go. Olgo Bauer so vmes neutrudno zalagali člane komisije z dobro domačo vodo, domačimi jabolki, na koncu pa so jih povabili še na pokušino našega domačega medu, ki je najboljši na svetu. Člani komisije so bili vidno zadovoljni s predstavitvijo, zanimalo jih je tudi več stvari s področja čebelarstva in vzgoje mladih čebelarjev. Najbolj jim je bil pa všeč naš domači med, z veseljem in zanimanjem so ga okušali. Vendar ura teče, nič ne reče, hitro so se morali odpraviti naprej. Slovenj Gradec ima veliko za pokazati, saj je razgibano in zanimivo mesto.
Nestrpno smo čakali, kakšen bo rezultat naše predstavitve. Na razglasitvi rezultatov v angleškem mestu Glasgow je naše mesto dobilo zlato priznanje. Veseli smo, da smo k temu velikemu rezultatu pripomogli tudi na Drugi osnovni šoli v Slovenj Gradcu.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

Mentorja čebelarskega krožka:

Olga in Janez Bauer

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)