V petek, 8. 5. 2015, je bila v mestnem jedru Slovenj Gradca zaključna prireditev projekta Evropska vas za šolsko leto 2014/2015. Namen in cilj programa Evropska vas je spodbuditi medkulturno razumevanje, toleranco, solidarnost, spoznavanje drugih narodov in držav v Evropski uniji ter hkrati spodbuditi zavedanje lastne kulturne identitete.

Druga osnovna šola Slovenj Gradec je tretje leto vodja projekta Evropska vas. V šolskem letu 2014/2015 projekta ne podpira več Evropska unija, prav tako tudi ne Evropska hiša Maribor, nam pa še vedno pomaga MO Slovenj Gradec s prireditvenim prostorom in stojnicami.
V mesecu oktobru smo bili v veliki dilemi, kako naprej. Vse vzgojne ustanove, ki so do sedaj sodelovale v tem projektu, so se odločile , da kljub vsemu sodelujejo in projekt izpeljemo tudi to šolsko leto. Mentorji so dejali, da v projektu sodelujejo, ker se zavedajo pomembnosti vsebine in sporočilnosti, s katero lahko ozavestimo otroke, ne pa zaradi denarja ali točk. V projektu sta sodelovala 2 vrtca, 24 osnovnih in 5 srednjih šol ter mladostniki socialnovarstvenega zavoda Koroške regije.
Obogateni z izkušnjami iz preteklih let smo se z vso vnemo lotili priprav na zaključno prireditev. Na željo MO Slovenj Gradec je Druga OŠ Slovenj Gradec v otvoritveno slovesnost vključila tudi 70. obletnico druge svetovne vojne, saj smo s tem želeli obeležili tudi to obletnico.
Polni energije in dobre volje smo prišli 8. maja na Trg svobode, kjer je že stal prireditveni oder. Delavci Komunale Slovenj Gradec so postavljali stojnice, vse se je odvijalo po načrtu. Mentorji in učenci so začeli krasiti stojnice, pritrjevati napise šol in držav, plapolale so zastave vseh držav Evropske unije. Na stojnicah so razstavili različne izdelke, značilne za posamezno državo, spekli in skuhali so značilne jedi. Stojnice so bile zelo pisane in bogato obložene. Slišala se je glasba, smeh otrok, dobra volja in pozitivna energija sta se čutili povsod.
Prireditev je odprla ravnateljica Druge osnovne šole Slovenj Gradec gospa Nada Duler. Veseli smo, da se je prireditve udeležil župan MO Slovenj Gradec gospod Andrej Čas, ki se je v svojem govoru dotaknil tudi dogodkov izpred 70-ih let. Na prireditvi so bili tudi predstavniki medijev, ki so prireditev posneli in pripravili nekaj prispevkov o tem dogodku.
Prišlo je veliko učencev vseh osnovnih šol, vrtcev, srednjih šol mesta Slovenj Gradec ter seveda prebivalci našega mesta, ki so si z zanimanjem ogledali predstavitve na stojnicah. Posebej pa smo veseli, da so se prireditve udeležili tudi šolarji iz drugih krajev.
Na stojnicah so kar prehitro pošle zastave raznih držav, zloženke, recepti, pecivo in najbolj zaželeni Smrkci, delo otrok in vzgojiteljic, ki so predstavljali državo Belgijo.
Vsi so občudovali velik poševni stolp, ki je predstavljal Italijo. Veliko zanimanja pa je bilo pri stojnici Slovenije, kjer je gospa Majda klekljala ob zelo lepem čebelnjaku.
Dopoldan se je odvil pester kulturni program. Videli in slišali smo veliko zanimivih glasbenih, plesnih točk. Vsaka sodelujoča šola se je predstavila z eno točko. Spoznali smo kar nekaj novih talentov na pevskem in plesnem področju. Odvil se je čudovit dogodek, katerega glavni igralci so bili učenci vseh sodelujočih šol v tem projektu ter njihovi mentorji.
Da smo ta dogodek sploh lahko izpeljali, se za vso podporo in pomoč zahvaljujemo MO Slovenj Gradec ter Javnemu zavodu za turizem in šport Spotur ter vsem medijem.

Anita Dokl, koordinatorica projekta Evropska vas za Koroško

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)