V torek, 12. 11. 2013, je bilo na šoli predavanje g. Janija Prgiča z naslovom Tanka črta odgovornosti, katerega se je udeležilo izjemno veliko staršev. Prisotni so bili tudi učenci od 6. – 9. razreda ter vsi delavci Druge OŠ.

Rdeča nit predavanja je bilo t.im. življenje nad črto – nad črto ima vsak človek svobodo izbire v vsaki življenjski situaciji. Izbira oz. odločitev pa pomeni tudi prevzemanje odgovornosti.

Predavatelj pravi: »Dejanja, ki jih naredijo naši otroci danes, oblikujejo njihove odločitve jutri.« In nadaljuje: »Če sedaj sprejemajo slabe odločitve, bo to omejilo njihove možnosti v prihodnosti.«

Kaj pa je tisto pod črto? To pa so: opravičevanje, valjenje krivde na druge, zanikanje storjenega in vdaja.

Starše in učence je na zelo konkretnih primerih opozoril na primere takšnega obnašanja v šoli, doma, v službi, izvzel ni tudi svet odraslih in aktualni svet gospodarstva in politike. Uvedel je pojma »ljudje izviri« in »ljudje figure«, pri čemer prvi stojijo za svojimi odločitvami in so s svojim načinom življenja vzor drugim.

Predavanje je imelo še eno kvaliteto – bilo je tiste vrste, po katerem stopiš skozi vrata v vsakdan pozitivno motiviran, da boš delal stvari prav.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

(Skupno 129 obiskov, današnjih obiskov 1)