V soboto, 6. 4. 2013, smo tudi na naši šoli z različnimi delavnicami obeležili svetovni dan zdravja.

Dan smo začeli z gibanjem, saj smo vsaj del poti do šole opravili peš.Razporedili smo se po različnih delavnicah in nadgradili svoje znanje o zdravju.

1. razred- SKRBIMO ZA SVOJE ZDRAVJE

Najmlajši na šoli so se pogovarjali o vrednotah in zdravju na splošno. So se tudi razgibavali in tako poskrbeli za lastno zdravje. Na koncu so si izmerili srčni utrip in krvni tlak.

Učiteljice so  jim pripravile igro o prijateljstvu. Kot je bilo opaziti, so se imeli lepo.

 

2. razred -ZDRAVJE-NAŠE NAJVEČJE BOGASTVO

Pogovarjali so se o zdravju, zdravi prehrani in zdravem načinu življenja. Delali so tudi vaje iz korektivne gimnastike – kako pravilno sedeti, opozorili so na pravilno držo, hojo … Na koncu pa so naredili odtis stopala, da bi ugotovili, ali ima kdo plosko stopalo. Pogovarjali so se tudi o zdravi in nezdravi hrani ter jo narisali.

 

3. razred -ZAUPAJ VASE – UKROTIMO TIGRA

Govorili so o dobri samopodobi. Na tablo so napisali, kaj si dobrega mislijo o sošolcih in jim namenili dobre misli. Ena od učenk je na koncu ugotovila, da so ta dan dobili »cepivo za srečo«.

 

4. razred – SPODBUJAJMO NEKAJENJE

Rešili so vprašalnike o svojih navadah in razvadah, saj je pogovor tekel o dobrih navadah in slabih razvadah. Ugotavljali so, kaj je zdravo in kaj ne. Pri tem so še posebej izpostavili nekajenje.

 

5. razred – DO ZDRAVJA S PRAVILNO HRANO, GIBANJEM IN SKRBJO ZA ČUSTVENO ZDRAVJE
Petošolci so v treh delanicah pogledali na vse tri plati našega zdravja. Ogledali so si prehrambeno piramido, spregovorili o svojih čustvih in se dobro razgibali v telovadnici.

 

Delavnice v 6. in 7. razredih

ZDRAVJE IN PRAVICA DO ZDRAVJA (Unicefova delavnica)

Pogovarjali so se na temo zdravje. Med drugim pa so zdrave navade spoznavali s pomočjo raznih gibalnih iger.

KUHARSKA DELAVNICA

Naši mladi kuharji so pekli mafine. Kar štiri različne vrste mafinov! Na jabolčni osnovi so pekli zdrave mafine z orehi, mafine s čokolado in še katere druge… Maščobo so nadomestil z olivnim oljem, beli pa z rjavim sladkorjem. No, ja, pa dober tek!

 

SPREHOD SKOZI ČAS

To je bila kulturno-športna skupina, ki je v vsakem vremenu pripravljena na nove izzive. Peš so odšli na grad, do cerkve svetega Pankracija. 8. maja bodo namreč sedmošolcem predstavili cerkev svetega Pankracija, govorili bodo o staroslovanski naselbini, o rimski naselbini ter o cerkvi svete Runigunde.

 

ZDRAVILNA ZELIŠČA

Kot pove že naslov delavnice, so se tukaj ukvarjali z zdravilnimi zelišči in njihovimi zdravilnimi učinkovinami. Pripravili so tudi pravo razstavo zelišč, ki je na ogled v avli šole.

 

SLIKANJE OB GLASBI

Učenci so slikali ob mirni in prijetni glasbi. Nastale so zanimive slike, ki jih bodo razstavili v avli šole.

 

POHODNIŠTVO IN PLANINSKA OPREMA

Učenci seveda radi hodijo na pohode, zato so jim učitelji predstavili planinsko opremo. Učiteljica je učencem povedala zgodbo o učencu, ki je na pohod prinesel čips in kokto.  Ker pa tega ni prenesel, ga je močno bolel trebuh. Učiteljica ga je čez nekaj let spet videla na Triglavu, kjer ji je povedal, da ne uživa več gaziranih pijačah in ob čipsu.

 

RAZGIBAJMO MOŽGANE

Učenci v knjižnici so razgibavali možgane z miselnimi igrami, kot so sudoku, kakuro in  šah. Z učiteljem so odigrali simultanko, zavedli pa so se, da moramo za zdravo življenje razgibati tudi možgane.

 

KOREKTIVNA GIMNASTIKA IN FIT MEDALJE

V telovadnici šole so izdelovali FIT medalje, igrali pa so tudi nogomet ter se zabavali. Pokazali so, katere vaje so najprimernejše za izboljšanje drže.

 

OBVLADAJMO STRES

Medicinska sestra  ga. Mateja Učakar je obiskala šolo in predavala o telesnih dejavnostih ter obvladovanju stresa.

 

8. IN 9. RAZREDI

DELAVNICE ZA IZBOLJŠANJE ČUSTVENEGA IN DUŠEVNEGA ZDRAVJA

 

V delavnicah so se osmošolci pogovarjali o čustvih, zdravju, medsebojnih odnosih in samozavesti. No, ja, nekateri imajo samozavesti že kar veliko … zagotovo pa je vsem zrasla, ko so na koncu zapisali lepe misli drug o drugem. Devetošolci so se bolj posvetili temu, kako obvladovati stres in ravnati asertivno – namesto negativnega scenarija si napravimo pozitivnega.

 

Po delavnicah smo se vsi učenci naše šole udeležili hoje za zdravje in smeh po mestnih poteh. Pridružili so se nam tudi nekateri starši. Kot najštevilčnejša skupina smo dobili posebno nagrado organizatorja. Za še več zdravja nam bodo pomagale podarjene žoge.

 

Več o dnevu si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

 

Novinarji: Tia Čevnik Arh, Klara Kresnik, Rok Grobelnik in Alen Jeromel

 

 

(Skupno 84 obiskov, današnjih obiskov 1)