V ponedeljek, 28. 1. 2013 smo na šoli izvedli tehniški dan, kjer smo po uvodnem spoznavanju različnih oblik geometrijskih teles, ki nas obdajajo v neposredni okolici, tudi sami iz papirja oblikovali telesa, izrisovali in izrezovali mreže teh teles ter si tako sami izdelali učne pripomočke, ki bodo vsakemu učencu pri usvajanju učne snovi s področja trigonometrije pripomogli k boljšemu razumevanju in osvajanju novega znanja.

 

Dan je bil prijetna popestritev dela za učence, saj njihovega pridobivanja znanja ni prekinil šolski zvonec, ampak je delo teklo nepretrgoma ves dopoldan, veliko je bilo sodelovalnega učenja.

 

Večina učencev je bila pri svojem delu uspešna, čeprav se iz leta v leto čuti, da njihove ročne spretnosti pri oblikovanju  modelov, pri rezanju, prepogibanju, lepljenju in drugih spretnostih, nazadujejo. Morda k temu pripomore tudi to, da je njihov vsak dan prepogosto in preveč časa zaznamovan s sedenjem ob računalniku, kjer nekateri v nedogled igrajo igre in še kaj.

Vsekakor je za odraslega človeka poznavanje računalnika in vse, kar nam nudi sodobna tehnika, velika prednost, a odrasli se moramo zavedati, da otrok, ki  preveč časa presedi ob računalniških dejavnostih, izgublja določene telesne spretnosti fine in grobe motorike.

Spretnosti oblikovanja, razvijanje predstav, izdelovanja konkretnih modelov v realnem svetu ter razvijanja samostojnosti in kreativnosti, vse, kar je bil naš cilj tega tehniškega dne,  so za odraslo življenje sodobnega človeka nujno potrebne, kajti le kreativen in spreten človek ima v bodočnosti realne možnosti uspeti na sodobnem trgu mednarodne konkurence.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

Za aktiv matematikov:     Ivana Šošter

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)