Mogoče ni ravno naključje, da  je ob praznovanju dvajsete obletnice šole pričel delovati čebelarski krožek. Saj je že 20 let minilo od zadnjega čebelarskega krožka. Vodil ga je, sedaj že pokojni, ing. Sadar na Osnovni šoli Šmartno.  Po tistem pa je na čebelarskem področju zavladalo mrtvilo.

Ob močni pobudi ravnateljev osnovnih šol in nekaterih članov Čebelarskega društva pa so v letošnjem letu zaživeli kar trije čebelarski krožki. Ob  krožku na Osnovni šoli Mislinja in Podgorje, ki imata po 10 članov, se je največje zanimanje za čebelarstvo pokazalo ravno na Drugi osnovni šoli v Slovenj Gradcu.  Že na nižjo stopnjo krožka se je prijavilo 30 mladih čebelarjev, tako da je bila srednja in višja stopnja čebelarskega krožka prestavljena na kasnejši čas. Čebelarski krožek je organizirala učiteljica Olga Bauer, ob pomoči moža Janeza, že dolgoletnega čebelarja.

 

Osnovni namen krožka na nižji stopnji je spoznavanje življenja čebel. Ob tem se bodo člani krožka naučili tudi osnovnih pravil rokovanja s čebelami, spoznali bodo čebelje pridelke in jih tudi poizkusili. Vpliv čebel na naravno okolje in njihova odvisnost od sprememb je vsekakor ena od najbolj pomembnih tem v krožku. Člani krožka se bodo naučili oskrbovanja čebel, ob tem bodo spoznali potrebo za zdravo in čisto naravno okolje.

Želja krožkarjev za v bodoče je, da bi na bodočem šolskem vrtu imeli svoj čebelnjak. Ob njemu bi imeli vrt z medonosnimi in zdravilnimi rastlinami in pa seveda polne panje čebel. Te bi vsako leto v šolsko kuhinjo dajale kar nekaj sladkega medu. Ob tem pa bi rasel nov rod čebelarjev, ki bi po končanem šolanju lahko pričel samostojno čebelariti.

Na ta način bodo mladi čebelarji poskrbeli za našo čebelo, kranjsko sivko in jo zaščitili pred izumrtjem.

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)