Spoštovani starši,

zaposleni v slovenskih osnovnih šolah smo se bili primorani odločiti za stavko, da bi zavarovali kakovost osnovnošolskega izobraževanja. Odločitev za stavko nikakor ni bila preprosta, a to je edino, kar nam je še ostalo, da bi zavarovali dosežene standarde in splošno dostopnost javnega izobraževanja za vse otroke. Slovensko šolstvo je med najkakovostnejšimi v Evropi, predlagani vladni varčevalni ukrepi pa resno ogrožajo to, kar je bilo težko in skozi dolga leta pridobljeno.

Številni zaposleni v šolah bi izgubili službo, plače bi se znižale, obveznosti pa povečale. To ne bi prizadelo le zaposlenih, temveč zlasti in najbolj učence, vaše otroke, naše prihodnje generacije. Ob predlaganih globokih posegih namreč preprosto ne bi bilo mogoče, da bi šole ostale enako dobre, kot so zdaj. Zaposleni predlagane ukrepe odločno zavračamo.

Za stavko smo se odločili zaradi grobega poseganja vlade v kakovost osnovnošolskega izobraževanja v slovenskem prostoru, zaradi zmanjševanja varnosti otrok, zaradi zmanjševanja enakih možnosti za šolanje in uspešno prihodnost vseh otrok. Ukrepi, ki jih vlada vpeljuje na področju osnovnih šol, so (med drugimi):
povečanje števila otrok v oddelkih,
višanje normativov za knjižničarje in svetovalne delavce (torej posredno poslabšanje pogojev za učence),
višanje učne obveznosti za učiteljice in učitelje,
izvajanje podaljšanega bivanja samo do 15.30 ure (nato zgolj varstvo),
uvajanje enotnih šolskih okolišev (to pomeni zapolnjevanje šol z učenci, ne glede na izbiro staršev, medtem ko bodo druge šole posledično zapirali),
dvig normativov za kuharice, tehnično, administrativno in računovodsko osebje.

Ker vlada vztraja pri razgradnji socialne države, pri slabšanju pogojev za delovanje javnih vrtcev in šol, smo se odločili za stavko, s katero izražamo nestrinjanje s predlaganimi ukrepi. To je zadnje, kar imamo zaposleni na voljo, da za dobro vseh nas, celotne slovenske družbe, preprečimo sprejem nesprejemljivih ukrepov.

Spoštovani starši, prosimo vas, da nas podprete pri našem prizadevanju za ohranitev kakovostnih javnih šol v Sloveniji. Prvi dan stavke, 18. aprila letos, bodo zaprte tudi osnovne šole. Zavedamo se, da vas bo stavka prizadela. Iskreno se vam opravičujemo za morebitne nevšečnosti in vas prosimo za razumevanje!

Stavkovni odbor SVIZ

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)