V četrtek, 23. 6. 2011, je na šoli potekal tradicionalni SONČKOV DAN. Letošnje leto bomo z njim zaključili inovacijski projekt SEM TUJEC, POČUTIM SE KUL.

Pripravili smo različne delavnice, s katerimi bomo pokrili glavni cilj projekta, in sicer vključevanje otroka tujca v sistem vzgoje in izobraževanja ter navajanje otrok na življenje in sobivanje drug z drugim.

V nadaljevanju si lahko preberete več podrobnosti o samem projektu in o poteku delavnic. Zahvaljujemo se vsem staršem naših otrok priseljencev, ki so nam pomagali uspešno izpeljati delavnice.

Za ogled fotografij klikni tukaj .

 

Predavanje gdč. Lidije Šošter o študentski izmenjavi na Finskem

Gdč. Lidija Šošter je študentka likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Mariboru. V mesecu avgustu se je udeležila študentske izmenjave v tujini – na Finskem, o kateri nam je danes tudi pripovedovala. Lahko je izbirala med tremi državami, med Italijo, Češko in Finsko. Finsko je izbrala zato, ker je najdlje in ker se je lahko pogovarjala v angleščini, ker ji je finski jezik nepoznan. Te izmenjave so se udeležili študentje iz celotne Evrope.

Prebivala je v mestu Rovaniemi. Uživali so ob tipični igri – baseball, ob rojstnodnevnih zabavah, manjkalo pa jim tudi ni tradicionalnih jedi. Imeli so nekaj težav pri komunikaciji, saj nekateri niso dobro govorili angleško. Ker pa so si besede prevajali iz različnih jezikov, niso imeli velikih težav.

Tečaj je potekal tudi v naravi. Zunaj so raziskovali, pri tem pa so temperature dosegale tudi do -20 stopinj. Temperature pa tam včasih dosežejo tudi do -35 stopinj. Izmenjavala sta se tudi polarni dan in noč. Finska zemlja je polna zlata, zato so ga iskali. V mesecu decembru si je ogledala Božičkovo deželo v Rovaniemiju. Ogledali so si še živalski vrt. Za finsko kulturo je značilno  tudi obiskovanje savne. Videli so laponske ljudi v dežela Laponski. Predstavili so se jim v značilni narodni noši. Fince je spoznala kot prijazne in ljudi, ki radi pomagajo. Okoli 20. decembra se je odpravila nazaj v našo domovino – Slovenijo.

Namen predavanja je bil, da nas obvesti o tem, kako se lahko kot tujec dobro počutiš tudi med ljudmi drugi dežel, če si odprt za drugačnost in znaš sprejemati drugačno kulturo.

Zapisala: Špela Bricman

DELAVNICE

1.razred: Prstne igre, naučimo se pesmico v angleškem jeziku

Učenci so se ob spremljavi kitare naučili angleško pesem, pospremili pa so jo tudi z gibi. Tokrat jih je poučevala Američanka, ga. Hlastan.

2.razred: Spoznajmo pravljico v makedonščini, naučimo se šteti v ukrajinščini

Učenci so zapisali naslove pravljic v makedonščini, poslušali pravljico in se naučili šteti v ukrajinščini.

3.razred: Spoznajmo kulinariko Srbije, otroci v Srbiji in njihova šola

Prebrali so pravljico Volk in sedem kozličkov v srbščini, nato pa so otroci spraševali gostjo, go. Milovanović o življenju in šoli v Srbiji.

5.razred: Potujmo po Sloveniji, naučimo se pesmico v albanščini

Raziskovali so domačo obrt. Šli so si ogledat Galerijo Perger na Legnu.  Prikazali so jimizdelavo sveč, lectovih src, lizik in bonbonov, v galeriji pa so si ogledali še ostale izdelke domače in umetne obrti, po katerih so znani po celem svetu. Sodelujejo tudi z umetnikom Oskarjem Kogojem. Energetske sveče, ki so nastale v sodelovanju z njim, so eno od protokolarnih daril Republike Slovenije.
V mali telovadnici so odplesali naše ljudske plese, s katerimi so se predstavili na zaključni prireditvi.

6.-8. razred:

Priprava značilne bosanske kulinarike, priprava  hladne predjedi

Učenci so pripravili burek.

Značilnosti Kosova in ogled pekarne g. Jusufija

Učenci so si ogled slike Kosova, nato pa so si v mestu ogledali pripravo kebaba.

Judo delavnica

Učenci so se naučili pravil napada, pri katerem se ne poškoduješ.

Plesna delavnica – srbska delavnica

Učenci so se naučili plesati užiško kolo.

Angleška delavnica – predstavimo ZDA

Učenka Ariel je pripravila power point o svoji drugi domovini ZDA, učenci pa so pripravili kviz o Ameriki.

Likovna delavnica

Potekali sta dve likovni delavnici. v eni so risali vzorčke orientalskih preprog na steklo, v drugi pa bosanske vzorčke na prtičke in mošnjiške.

Spoznavanje mladinske literature

V knjižnici Ksaverja Meška je knjižničarka učencem predstavila ljudske pravljice iz dežel, iz katerih prihajajo naši učenci priseljenci. Tako jim je približala njihovo kulturo in način življenja.

Predstavitev NBA in igranje košarke

Učenci so na interenetu poiskali podatke o ligi NBA in pripravili predstavitev, kasneje pa so igrali košarko.

Tehnična ekipa in računalniška obdelava

Učenci smo obikali vse delavnice, poslikali, posneli in zapisali kratke komentarje.

Priprava programa

Ekipa učencev se je pripravljala za končno predstavitev izdelkov v avli.

 

ZAKLJUČNA PRIREDITEV

Najprej so se predstavili nekateri naši učenci priseljenci in nas vse navdušili s tem, kako dobro so se v tako kratkem času naučili slovenščine. Veseli smo bili, ko smo slišali, da so obdržali prijatelje v svoji domovini in da so jih zdaj našli že tudi med nami.

V nadaljevanju so se predstavili prvošolčki z angleško pesmico, drugošolci, ki znajo šteti po ukrajinsko, tretješolci so zaplesali karibske plese, petošolci pa slovenske ljudske plese. Predstavniki posameznih delavnic so poročali in pokazali, kako je potekalo njihovo delo. Po programu smo poskusili okusni burek, ki so ga pripravili naši mladi kuharji, in občudovali izdelke iz likovne delavnice.

Verjamemo, da bodo naši vrstniki priseljenci brez strahu rekli: “Sem tujec, počutim se kul, saj sem prišel med odprte in prijazne ljudi.”

 

Tečaj slovenščine v avgustu

Tudi v prihodnje želimo obdržati 5-dnevno pripravljalnico za učence, starše in njihove brate, sestre.

 

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)