Spoštovani starši!

Ponovno vas obveščamo, da so se na šoli pojavile naglavne uši. Prosimo vas, če otrokom redno pregledujete lasišče. Nekaj nasvetov v povezavi z naglavnimi ušmi lahko najdete TUKAJ.

 

UKREPI ZA OBVLADOVANJE UŠIVOSTI

1. Izrednega pomena je zgodnje odkritje in uničenje jajčec in odraslih uši.

2. Če se uši pojavijo v  šolskem kolektivu, je potrebno čimprej obvestiti vodstvo šole in nato vse starše v prizadetih skupinah ali razredih.

3. Omejimo neposreden stik z infestirano osebo, otrok ostane doma 24 ur po opravljenem postopku razuševanja.

4. Starši morajo je v času pojavljanja ušivosti vsem svojim otrokom pregledati lasišča vsak dan.

5. Ob pojavu ušivosti pri eni osebi je treba pregledati lasišča tudi družinskih članov in tesnih kontaktov. Izrednega pomena je, da poteka zdravljenje vseh infestiranih oseb hkrati.

6. Posteljnino, vzglavnike, pokrivala, šale, moramo nujno oprati na temperaturi vsaj 60 stopinj celzija.

7. Prostore pogosto presesamo in ne smemo pozabiti na oblazinjeno pohištvo, preproge, odeje, mehke plišaste igrače in tudi avtomobilske sedeže, kamor smo lahko zanesli odrasle uši. Ker lahko uši zdržijo brez hrane dlje časa, moramo pomisliti na vse kotičke, kjer se lahko zadržujejo.

8. Zdravljenje: – uporaba enega izmed preparatov, ki so na tržišču, po navodilu proizvajalca in – istočasna uporaba glavnikov za prečesavanje in mehansko odstranjevanje gnid.

POZOR!!! Nobeden izmed preparatov ni 100% zanesljiv, zato je pogosto potrebno postopek razuševanja po 7 do 10 dneh ponoviti.

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)