V okviru projekta Izzivi medkulturnega sobivanja (SIMS) na šoli poteka Šola za mame, ki je namenjena mamam priseljenkam. Enkrat na teden se družimo, spoznavamo slovensko kulturo, jezik, pa tudi kulturo krajev, od koder prihajajo mame.  Tako so se mame za božično-novoletni bazar predstavile na stojnici z bosansko kulinariko. Burek in baklava sta navdušila tudi učiteljice, zato se je porodila ideja o kuharskem tečaju slovanske kulinarike.

V decembru smo izvedli prvi tečaj. Mame iz Bosne so nam zaupale skrivnosti priprave pravega mesnega in sirovega bureka. Bil je odličen. Pri baklavi smo ugotovile, da s sladkorjem pač ne gre skopariti. Naučile smo se speči še mafine z višnjami in kifeljčke s sirom. Pridružili so se nam tudi možje in otroci, ki so potrdili, da smo spekle same slastne reči.

Idej za nadaljevanje je veliko. V januarju se bomo posvetili slovenski kulinariki: mamam priseljenkam bomo pokazale, kako se spečeta potica in gibanica. V nadaljevanju bomo spoznali še slovaško kulinariko in ugotavljali, ali je madžarska kulinarika morda v čem podobna slovanski.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

Tanja Jeseničnik

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)