ŽE 8. SEJEM IZOBRAŽEVANJA IN POKLICEV

 

 Že 8. leto zapored bo sejem izobraževanja in poklicev Informativa, natančneje od 22. in 23. januarja na Gospodarskem razstavišču, predstavil pregled več kot 200 izobraževalnih programov za bodoče dijake in študente ter odrasle. Več kot 15.000 obiskovalcem, ki vsako leto obišče sejem, bodo predstavljene srednje šole in gimnazije, šolski centri, višje strokovne šole, fakultete in univerze, priložnosti za delo in študij v tujini, potekale bodo interaktivne predstavitve poklicev ter bogat spremljevalni program. Odraslim bo Informativa postregla z informacijami o podiplomskem študiju, prekvalifikacijah, jezikovnih tečajih in delu v tujini ter v okviru Poslovne Informative tudi z informacijami o poslovnem in strokovnem izobraževanju. Novosti letošnjega sejma so Informativina kuharija, Računalniška učilnica za vse generacije, odrske debate Drugačni. Uspešni!, Park novih začetkov pa je namenjen vsem, ki so opustili šolanje in ga želijo nadaljevati.

 

INFORMACIJE ZA MLADE

Kot običajno bo Informativa mladim olajšala odločitev, kje naj nadaljujejo izobraževanje, bodisi po zaključeni osnovni, srednji šoli ali fakulteti, saj bo predstavila programe vseh štirih slovenskih univerz in njihovih članic, visoke in višje strokovne šole, srednje šole, gimnazije ter institucije, ki ponujajo informacije, povezane z izobraževanjem, od štipendiranja, bivanja v času študija, dela in študija v tujini idr. Že drugo leto zapored bo potekal tudi projekt Nepozaben zaključek, v okviru katerega se bodo predstavili vsi, ki pomembno prispevajo pri organizaciji valet in maturantskih plesov (vizažisti, modni svetovalci, ponudniki oblačil in nakita, plesni studio, frizer …).

 

Postregla bo tudi z bogatim izobraževalnim programom v dveh predavalnicah in na t. i. Informativinem forumu, kjer bodo potekala različna predavanja, predstavitve in okrogle mize. Obiskovalci bodo lahko spoznali različne poklice, se pozanimali o črnih luknjah z Univerzo v Novi gorici, preverili možnosti dela v ZDA, Avstraliji, Kanadi, Novi Zelandiji, Londonu, Španiji, Italiji in na Portugalskem skupaj z STA potovanji, društvo Sprememba.si se bo dotaknilo vrstniškega nasilja, Javni sklad za razvoj kadrov in štipendij pripravlja okroglo mizo Gospodarstvo mladim: »Naravoslovci vs. Družboslovci«, ki bo odpiralo vprašanje po katerih izobrazbenih profilih in katerih kompetencah povprašujejo (velika) podjetja, Mreža Mema (Gospodarska zbornica Slovenija) pripravlja serijo delavnic Moj oče je kuharica, moja mama pa pilot, s katerimi želijo opozoriti na stereotipe o moških in ženskih poklicih, vlogah spolov v družini in družbi ipd. ZIRZ – Združenje izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije v Republiki Sloveniji pa pripravlja okroglo mizo na temo prehoda mladih s posebnimi potrebami iz šole na trg dela. Revija Moje finance pa bo mlade uvedla v varčevanje in ravnanje z denarjem v delavnicah Mladi in denar z namenom finančnega opismenjevanja mladih.

 

Poseben program pa pripravljajo tudi na osrednjem prostoru Univerze v Ljubljani, kjer bo oba dneva potekal program s predstavitvami njihovih študijskih smeri, med drugim bodo predstavili robot YuMI, ki po dimenzijah delovnega prostora in mehanizma ustreza dimenzijam človeka.

 

Vstop na Informativo in Poslovno Informativo je brezplačen.

 

Več na www.informativa.si in www.informativa.si/poslovnainfo.

(Skupno 91 obiskov, današnjih obiskov 1)