November se obeležuje kot mesec boja proti zasvojenosti, čeprav je skozi vse leto pomembno ozaveščati ter spodbujati k večjemu sodelovanju med različnimi ustanovami, društvi, organizacijami, ki delujejo na področju zasvojenosti.
Večjo pozornost preventivi pred različnimi vrstami zasvojenosti namenjamo v mesecu novembru tudi na Drugi osnovni šoli.
O zasvojenosti pri posamezniku govorimo, ko se določen vedenjski vzorec (npr. jemanje droge, brskanje po spletu,…) začne ponavljati iz dneva v dan in postane središče razmišljanja ter dogajanja v njegovem življenju. Zasvojenost je vedenje, ki vpliva na telesno in duševno stanje zasvojenega, prizadene njegove odnose z okolico in njegovo ustvarjalnost. Cilj preventivnih programov na šoli je pomagati mladim, da bi bili dobro informirani in ozaveščeni, da bi zdravo živeli in sprejemali odgovorne odločitve glede svojega vedenja.
Pozitivne življenjske spretnosti, ki se jih naučimo v zgodnjem otroštvu, lahko zmanjšajo možnost za razvoj zasvojenosti v kasnejšem obdobju. Zato so še kako pomembni pozitivna samopodoba, razvijanje lastne odgovornosti, sposobnost izražanja čustev, spoštovanje drugih in drugačnosti, pravilen pristop pri prenašanju porazov,… Za vzpostavitev varnega okolja za razvoj mladih in preprečevanje odvisnosti je izrednega pomena skupno delovanje staršev in šole.
Kot družbeno odgovorna bitja smo dolžni spremljati, kaj se v naši okolici dogaja in pomagati po najboljših močeh. Tam, kjer še ni prepozno, opozarjajmo, sicer pa prisluhnimo in pomagajmo. Odvisniki potrebujejo pomoč bližnjih in okolice. Osvoboditi se neke odvisnosti namreč ni nekaj, kar bi lahko zmogel odvisnik sam.
Preko šolskega radia tudi na naši šoli učence informiramo o preventivi ter jih na ta način ozaveščamo. Devetošolci, člani šolskega radia, iščejo informacije o škodljivi rabi različnih vrst drog in drugih zasvojenostih ter predvsem informacije, kako to preprečevati. Starši so eden temeljnih preventivnih stebrov, ki svoje otroke podpirajo, sprejemajo odločitve, ki omogočajo razvoj v samostojne, zrele osebnosti in jim pomagajo prevzeti zdrava tveganja s spodbujanjem družinskih izletov, športnih aktivnosti, dejavnosti na področju kulture, plesa,… S ciljem preprečevanja kakršnekoli odvisnosti pa šola prispeva s preventivnimi učnimi vsebinami, s poudarkom na zdravem načinu življenja, s privzgajanjem vrednot, z vključevanjem v šolske projekte, z različnimi interesnimi dejavnostmi ter kulturnimi in športnimi dogodki.
Vsak petek v novembru bodo člani šolskega radia pripravili radijsko oddajo na temo škodljivosti cigaret, alkohola, ostalih vrst drog in zasvojenosti z mediji.
Pripravila: Maja Dretnik

(Skupno 135 obiskov, današnjih obiskov 1)