Čebelarjenje je zelo širok pojem. Zraven poznavanja čebeljega življenja, oskrbe čebel, pridobivanja čebeljih pridelkov in še mnogih drugih zanimivih opravil se morajo čebelarji spoznati tudi na uporabo medenih dobrot. Temu se reče medena kulinarika. En čebelarski dan smo zato posvetili medenim receptom in pripravi medenih dobrot. Vse to smo delali v učilnici gospodinjskega pouka, kjer nas je z velikim veseljem sprejela učiteljica Suzana. Opremila nas je s predpasniki in vsi smo si najprej umili roke. Tudi tu je higiena najbolj važna. Nato pa seveda recepti, pa mešanje, tehtanje in na koncu zaključno dejanje, to je peka medenih dobrot. Za začetek smo pripravili celo goro ajdovih palačink z medom. Tu se je najbolj odlikoval Birk, že pravi kuharski mojster. Palačinke smo namazali z medom. Čeprav jih je bilo ogromno, so hitro izginile v naših želodčkih. Žejo smo si potešili z naravnim pomarančnim sokom, ki smo ga pripravili iz zrelih pomaranč.
Drugi del je bil namenjen seveda medenjakom. Po recepturi smo zmešali vse sestavine, tudi ajdova moka in pa med sta bila zraven. Za recept smo morali lepo, lepo prositi našo Suzano. Obljubili smo ji vse, tudi čiščenje in pospravljanje na koncu. Končno smo jo le prepričali, čeprav je trdila, da so to majhne skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Zato, da bomo mojstri vsi, recept za ajdove medenjake tudi objavimo na koncu. Iz mase smo naredili kroglice, jih naložili v pekače in hitro v pečico. Bili smo zelo nestrpni, kaj se bo zgodilo in kakšni medenjaki bodo to. Ko so bili pečeni, so že kar vroči izginili v naših želodčkih. Kako so bili dobri!
Na koncu smo še pomili vso posodo, počistili in pospravili predpasnike, tako, kot se za pridne čebelarje tudi spodobi. Seveda je sledila še velika zahvala naši učiteljici Suzani in bogatejši za nove izkušnje smo se odpravili proti domu.

AJDOVI MEDENJAKI

Sestavine:
• 250 g ajdove moke,
• 100 g mletih mandljev, orehov ali lešnikov,
• 65 g tekočega surovega masla,
• 1 jajce,
• 125 g sladkorja,
• 75 g medu,
• 50 g sesekljanih arancinov, lahko tudi naribana lupina 3. pomaranč,
• 1 žlička pecilnega praška
• 1 žlička sode bikarbone,
• 5 g ali velika žlica začimb (cimet, klinčki, ingver, ščep muškatnega oreščka).

Maslo z jajcem in sladkorjem penasto umešamo.

Moko zmešamo s pecilnim praškom, sodo bikarbono in začimbami. To presejemo k jajčni mešanici in dodamo še vse ostale sestavine. Zamesimo gladko testo.

Roke omočimo z mrzlo vodo in oblikujemo kroglice (velikosti rafaelo kroglic), ki jih polagamo na pekač približno za 3 prste narazen.

Pečemo pri 180o celzija, 15 minut.

DOBER TEK!

Nekaj medenih utrinkov si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

Olga in Janez Bauer

(Skupno 73 obiskov, današnjih obiskov 1)