V soboto, 11. 4. 2015, je na naši šoli potekal projektni dan ob svetovnem dnevu zdravja, ki je letos namenjen varni hrani. V okviru projekta so na šoli potekale delavnice na temo zdrave in varne hrane, gibanja in duševnega zdravja.

Učenci od prvega do četrtega razreda so spoznali varno življenje, škodljivost kajenja in pa nekaj receptov za smoothieje.

V druge razrede pa je prišla psička po imenu Kitty. Otroci so spoznali, kako morajo skrbeti za psa, kako se obnašati v njihovi družbi, ter se malo poigrali z njim. Otrokom je bila ta delavnica zelo všeč in marsikdo se je zelo navdušil nad psi.

V športni dvorani Vinka Cajnka so bile štiri delavnice. V prvi so predstavniki Državnega programa presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesju in danki učencem podrobneje predstavili človeško telo, bolezni, fiziološke procese, na koncu pa so rešili še učni list. V športni hali so spoznali tudi korektivno gimnastiko in sami izvedli vaje z pokončno držo. Z držo so se ukvarjali tudi na delavnici pilatesa, kjer so še vadili za močnejše mišice in krepitev telesa. Tam so se učenci naučili tudi, kako ravnati z nezavestno osebo, kako uporabiti opornice in ADE.

V eni izmed delavnic so se spoznali z opremo za pohodništvo, slišali so različne planinske izkušnje.

V delavnici zelišča in zdravje so se pogovarjali o tem, da z zdravilnimi rastlinami utrjujemo zdravje, preprečujemo razne bolezni, lahko pa marsikatero tudi pozdravimo. Tako so danes spoznali nekaj najbolj razširjenih in uporabnih zdravilnih zelišč, ki rastejo v naši okolici. Pripravili so jih za razstavo in se pogovorili, kateri deli teh rastlin so zdravilni in kaj zdravijo.

V gospodinjski učilnici so učenci v okviru delavnice prehrana – namazi pripravili različne, zdrave, preproste jedi, ki so jih nato tudi v šolski avli predstavili ter nam jih dali za pokušino.

Kar v devetih delavnicah pa so se pogovarjali o duševnem in čustvenem zdravju. Poudarek je bil predvsem na izboljšanju samopodobe, svojih vrednotah, pozitivnih mislih in postavljanju realnih ciljev. Pogovorili so se tudi o osebni higieni.

Malo smo poučili in razgibali tudi starejše. S projektom Simbioza so se naši dedki, babice ter starši dobro razgibali.

Na koncu pa smo vsi učenci odšli na sprehod po mestu po poteh za zdravje in smeh.

Živa Brglez in Suzana Krevh

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)