V petek, 17.5.2013, bomo v okviru letnega delovnega načrta šole izvedli preverjanje znanja plavanja za učence šestih razredov. Obisk bazena na Ravnah bomo izkoristili še za ogled Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika.

Odhod z avtobusom: izpred šole ob 8.20 uri za centralno šolo in ob 8.30 uri za 6.C.

Prihod: ob 12.30 uri.

Učenci potrebujejo kopalke, brisačo, sušilec za lase in potrebščine za osebno nego (šampon, glavnik). Šolsko malico bomo peljali s seboj.

 

Stroške bazena bo pokrilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, stroške prevoza pa bomo pokrili z denarjem od plačila za kulturne dejavnosti.

S preverjanjem želimo ugotoviti znanje plavanja vseh učencev v 6. razredih po zaključenih dveh stopnjah plavalnega opismenjevanja v 1. in 3. razredu ter šoli v naravi, v kolikor jo je šola izvedla.

KRITERIJI OCENJEVANJA ZNANJA PLAVANJA :

 

Učenci ocenjeni z oceno 0 do 4 so neplavalci. Učenci ocenjeni z oceno 5 so plavalci. Test bronastega delfina (ocena 5) je uradni kriterij znanja plavanja v Republiki Sloveniji.

ocena 0*: Učenec se ni udeležil učenja plavanja.

ocena 0 : Učenec je neprilagojen na vodo.

ocena 1 : BRONASTI KONJIČEK – Učenec drsi iztegnjen na vodni površini z rokami naprej. Drsi na prsih z glavo v vodi. Gibanje se izvaja 5 sekund.

ocena 2 : SREBRNI KONJIČEK –Učenec preplava 8 m s poljubno tehniko neprekinjeno brez vmesnega dotika dna, roba plavališča ali drugega plavalca. Nalogo lahko izvede tudi s plavanjem pod vodo.

ocena 3 : ZLATI KONJIČEK – Učenec preplava 25 m s poljubno tehniko neprekinjeno brez dotika dna, roba plavališča ali drugega plavalca. Plavalec lahko razdaljo preplava v eni ali obeh smereh (krajši bazen). Plavati prične v vodi ali s skokom v vodo na noge.

ocena 4 : DELFINČEK – Učenec preplava 35 m s poljubno tehniko neprekinjeno brez dotika dna, roba plavališča ali drugega plavalca. Plavalec lahko razdaljo preplava v eni ali obeh smereh (krajši bazen). Plavati prične s skokom v vodo na noge.

ocena 5 : BRONASTI DELFIN – Učenec preplava 50 m, tako da skoči v vodo na noge, plava v eno smer 25 m , se med plavanjem obrne in plava proti cilju. Med plavanjem drugih 25 m se plavalec v sredini plavališča zaustavi in opravi t.i. vajo za varnost.

-ocena 6 : SREBRNI DELFIN – Učenec  neprekinjeno plava 10 minut ter na razdalji 50m s tehniko kravl izpolni normo za svojo starostno kategorijo in spol (1:10 za dečke in 1:15 za deklice do 12 let oz. 0:55/1:00 po dopolnjenem 12. letu).

– ocena 7 : ZLATI DELFIN – Učenec preplava 150 m mešano. Prvih 50 m plava prsno, drugih 50 m hrbtno in tretjih 50 m kravl. Plavanje prične s skokom na glavo. 150 m je treba preplavati v določenem času glede na starost in spol plavalca (3:30 za dečke in 3:45 za deklice do 12 let oz. 3:00/3:20 po dopolnjenem 12. letu).

(Skupno 398 obiskov, današnjih obiskov 1)