Kot vsako leto tudi letos na Drugi osnovni šoli v mesecu novembru namenjamo večjo pozornost preventivi, in sicer preventivi pred različnimi vrstami zasvojenosti.

Cilj preventivnih programov na šoli je pomagati mladim, da bi bili dobro informirani in ozaveščeni, da bi zdravo živeli in da bi sprejemali odgovorne odločitve glede svojega vedenja. Pri izvajanju preventive krepimo znanje, veščine in kompetence, ki bodo mlade varovale in jim pomagale pri prepoznavanju in zmanjševanju tveganj ter okrepile varovalne dejavnike.

Ozaveščanje o problematiki zasvojenosti v osnovni šoli je delček v mozaiku preventive; kar najbolj deluje v preventivnem smislu, je seveda družina, ki mladostnika lahko opremi za prevzemanje odgovornosti, pa tudi za zdravo in kakovostno življenje. V želji preprečevanja kakršnekoli odvisnosti pri mladih je izrednega pomena dobro sodelovanje in skupno delovanje staršev in šole.

 

masa_ziva_eva

 

Da bi bili naši učenci dobro informirani o preventivi, jih o tem ozaveščamo tudi preko šolskega radia. Devetošolci, člani šolskega radia, iščejo informacije o škodljivi rabi različnih vrst drog in drugih zasvojenostih ter predvsem informacije, kako to preprečevati. Vsak petek v novembru pripravijo radijsko oddajo na temo škodljivosti alkohola, cigaret, ostalih vrst drog in zasvojenosti z mediji. Na ta način tudi svoje vrstnike ozaveščajo z dejstvom, da so sami odgovorni za svoje vedenje in da je zdrav življenjski slog ter opremljanje mladih s tistimi informacijami in veščinami, s pomočjo katerih se bodo kasneje v življenju lažje soočali in ustrezno odzivali na različne izzive, zelo velikega pomena.

(Več si lahko preberete v: Smernice in priporočila za delo na področju šolske preventive; Inštitut za raziskave in razvoj »Utrip«; Ljubljana, 2012)

(Skupno 66 obiskov, današnjih obiskov 1)