V petek, 4.5.2012, so se člani starejše folklorne skupine »Rinčice« udeležili dvodnevnega folklornega tabora na Šentanelu, kjer so imeli intenzivne vaje za državno tekmovanje in spoznavali življenje naših prednikov.

Namestili smo se v stari, lepo obnovljeni preužitkarski hišici pri Povhovem mlinu, v objemu neokrnjene narave.

 

Mlin, stope in preužitkarska hišica so nas dobesedno popeljala v čase, o katerih se samo še sliši. V obnovljenem mlinu, nam je prijazen gospodar prikazal mletje žita in phanje v stopah. Spoznali smo različne vrste žit in okusili pravi kmečki zajtrk: ajdove žgance in belo kavo.

 

Podali smo se tudi na pohod po sončnem Šentanelu in občudovali gore, ki so nas obdajale. Ustavili smo se na kmetiji Dvornik, kjer smo si ogledali kmečki muzej in spoznali orodja in pripomočke, ki so jih uporabljali pri delu nekoč. Izdelali smo si svoje košare in tekmovali v molži. Prav vsem je šlo dobro.

Bližnji potoček je najbolj korajžne zvabil, da so si noge umili kar v njem.  Niti jih ni motilo, da je bila voda mrzla in, da niso uporabili mila. Tudi ena brisača je bila dovolj in hitro smo dobili dokaz, da se tudi tako da preživeti.

Lačni in žejni nismo bili. Jedli smo dobro domačo hrano, pili domač sok in se sladkali z dobrotami, pa ne samo domačimi, tudi tistimi iz trgovine.

Noč smo preživeli na skupnih ležiščih in uspelo nam je tudi za nekaj ur zaspati.

Imeli smo vaje, pa zopet vaje in vaje, …

Ob vseh teh prijetnih doživetjih smo kot folkloristi še bolj začutili pomembnost našega poslanstva, ki nam je postalo v neizmerno veselje – ohranjanje ljudskega izročila.

In tako bodo ostali nepozabni spomini tudi za nas.

 

V petek, 11.5.2012 pa se bodo naši folkloristi udeležili državnega tekmovanja v ljudskih pesmih, plesih in običajih v Rogaški Slatini. Držite pesti za nas.

Nekaj utrinkov si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled).

 

Mentorica folklorne skupine: Dominika Peršak

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)