Bravo naši parlamentarci!

V sredo, 15. 2. 2012, je v prostorih Mestne občine Slovenj Gradec potekal otroški občinski parlament z naslovom Junaki našega časa – Kdo so in zakaj?

Sodelovale so šole Mislinjske doline in naša šola je bila organizator. Zdaj je prava priložnost, da pohvalim učence, ki so povezovali, igrali, peli in s pogumom trdili, da je prav vsak kdaj junak, prav vsak, ki se potrudi, da uspešen res lahko je vsak, če le priložnost si ponudi. Torej, hura za Gašperja, Evo, Hano, Živo, Arianita, Ano, Blaža, Mašo, Katjo, Vaneso in Andraža.

Galerijo si lahko ogledate tukaj.

 

Parlament odpira izmenjavo mnenj, razmišljanj, kritičnost, skratka, tukaj lahko učenci odkrivajo nova znanja, nadgradijo že znana, se poglobijo in razvijajo odgovornost do sebe, soljudi in družbenega okolja.

 

Ugotovili so, da letošnja tema odpira široka razmišljanja, kdo je junak. Pravzaprav je to lahko vsak, ki v družbo prinaša spremembe, ki s svojo srčnostjo, dobrim delom, pozitivnim razmišljanjem ali kar tako pusti pečat. Njihov svet junaštva se vrti okoli sošolcev, prijateljev, staršev, babic, dedkov, sestric, bratov na eni strani, spremljajo pa jih pravljični junaki, hišni ljubljenčki, pogumni gasilci, zdravniki, zagnani športniki, privlačni pevci, igralci na drugi strani.

Samo nekaj razmišljanj naših učencev na predmetni stopnji:

–    Rešiti se odvisnosti od najrazličnejših drog – poklon tistemu, ki mu to uspe. Kapo dol, ni ga večjega junaka.

–    Slediti svojim sanjam in upati si uresničiti jih, pomembno je verjeti vanje, nikoli izgubiti upanja.

–    Junakinja je sošolka, ki jo veliko učencev na vsakem koraku zaničuje, se iz nje norčuje, ona pa vse to mirno prenaša, celo pomaga tistim, zaradi katerih se slabo počuti. Še večji junak pa je tisti, ki stopi na njeno stran, v njeno bran. Bravo.

–    Bolan sošolec – njegov večni optimizem, pogum, prijaznost in nasmeh kljub težkim preizkušnjam. Ker je veliko odsoten, si v oddelku prizadevajo ostati v stiku z njim, mu kaj napisati, ga poklicati.

–    Čeprav smo starejši, iščemo tolažbo v pravljičnih junakih, da o plišasti igrački, ki je od malega naš zaščitnik sploh ne govorimo. Ta je še posebej v pravem času na pravem mestu. Samo stisk je potreben, pa je že lažje. To na glas sicer ne govorimo, pa vendarle.

–    Je računalnik naš junak? Naj bo to vprašanje samo v razmislek. Ja, danes si življenja brez njega ne znamo predstavljati. Torej?  

–    Ljubljena oseba. Zdaj se že rojevajo simpatije, prve ljubezni, ki so za nas nekaj posebnega, pomembnega, na prvem mestu, vodijo, zato so … naši posebni.

–    Danes se ne znamo ali ne zmoremo opravičiti, če storimo kaj neprimernega, zato opravičilo na glas, priznati napako, je pogumno dejanje.

Napolnili so tudi skrinjico z lastnostmi junaštva. Kar odprto smo pustili, da se strpnost, prijaznost, vztrajnost, potrpežljivost, delavnost, redoljubnost, urejenost, zanesljivost, poštenost in iskrenost kar prosto sprehajajo med nami.

Za konec pa še moto naše šole, da je junak lahko vsak, ki nekaj ve, zna, je omikan in odprtega srca.

Torej šola junakov se začenja – pridruži se ji … Vsakomur je dosegljiva, vsak je povabljen. Samo pristopi, posnemaj in uči se, misli dobro in že si na dobri poti.

 

Alenka Puc, mentorica šolske skupnosti

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)