Selektor 11. mednarodne literarne nagrade mlada vilenica je odločil, da je zmagovalka natečaja v razredu ustvarjalcev, starih od 7 do 10 let, naša učenka JULIJA ŽELEZNIK iz 4. A-razreda, pod mentorstvom ge. Jožice Vajt. Njena pesem Mreža je postala najboljša pesem natečaja. Čestitamo! Podelitev kristalnih peres 11. mednarodne otroške literarne nagrade mlada vilenica je potekala v soboto, 21. maja 2011, v amfiteatru Kosovelovega doma Sežana.
Preberite si, kaj je Julija napisala:
MREŽA
Pajek je naredil mrežo,
da kosilo bi si ujel,
veter mu je strgal prežo,
čmrlj veselo odletel.
Pajek novo mrežo splete,
močno mrežo iz vrvi,
pa se vanjo slon zaplete,
močna mreža ga zdrži.
Slon se guga in uživa,
miga z uhlji in troblja,
pajek se med listi skriva,
zdaj prevelik plen ima.
Komisija je v obrazložitvi nagrade zapisala tudi naslednje:
Ritem, rima, premišljen izbor besed. Že če bi pisali o pesmi odraslega pesnika, bi včasih zanjo težko našli tak seznam besed za značilnosti, ki jo krasijo. Julijina pesem, pesem deklice, ima vse to. Pa še začinjeno z zgodbo, ki dokazuje, da je pozorna opazovalka sveta okoli sebe … Še več, ima zgodbo, ki ji s slonom, ujetim v pajkovo mrežo, s tem bistroumnim nesmislom, na katerega v literaturi tako pozabljamo, doda tisti presežek, ki nas dokončno prepriča. S spretnim koncem, dvakrat ponovljeno pajkovo težavo, pa dokaže, da je … še mojstrica dramaturgije.

Več o podelitvi si lahko preberete na naslednji povezavi. mlada vilenica
Ponosni smo, da imamo med nami tako talentirano učenko. Želimo ji še veliko podobnih uspehov in upamo, da bomo kdaj v prihodnosti lahko rekli: da, ta pesnica pa je hodila na našo šolo.
(Skupno 102 obiskov, današnjih obiskov 1)