SIRUP REGRATOVIH VRŠIČKOV

 

MELISIN SIRUP

ZELENI NAPITEK

jabolko

svež ananas
mlada špinača ali koprive
kumara
2 korenčka

Vzamemo pest špinačnih listov, jih dobro operemo in osušimo. Olupimo jabolko, ananas, korenček in kumaro. Vse sestavine narežemo na manjše dele ter jih zmešamo v mešalniku.

 

JOGURTOV NAPITEK

2 banani
3 mandarine
2 pomaranči
jabolko
jagode
0,5 l navadnega tekočega jogurta

Našteto sadje očistimo in olupimo, narežemo na kose ter zmešamo.
Iz zmešanega sadja moramo dobiti sadno kašo.
Kaši prilijemo še tekoč jogurt, vse skupaj zmešamo in postrežemo v steklenih kozarcih.

SADNA VITAMINSKA BOMBA

“REDBOMB”

Za 1,5 litra pripravka potrebujemo:
– 1 banano
– 1 pomarančo
– 1 manjše jabolko
– 1 kivi
– 1/4 manjše rdeče pese
– 1 korenček
– 1 žlica medu
– voda (količina po občutku)

Vse sestavine lepo olupimo in vržemo v mešalnik, dodamo vodo in mešamo z mešalnikom 1 do 2 minuti na maksimalni hitrosti.

 

 

 

ZELENJAVNI NAPITEK

Sestavine za 1. osebo:

  • 1 paradižnik,
  • 1 dl paradižnikovega soka,
  • 1 srednji korenček in
  • manjši kos zelene (gomoljne ali stebelne za okras).

Paradižnik razrežite na četrtine in mu v mešalniku dodajte še nekaj paradižnikovega soka. Dodajte narezan korenček in zeleno. Začinite z malo soli in mletega popra, pogumnejši pa lahko dodajo nekaj kapljic tabasca. K temu smoothiju se bo dobro podalo tudi malo limoninega soka.

 

V času, ko cveti regrat, lahko naredimo regratov sirup in regratov med. Čeprav se pogosto regratov sirup v pogovorih omenja kar za regratov med, to dvoje ni enako. Regratov sirup pripravimo s kuhanjem, regratov med pa se pripravi brez kuhanja. Oba postopka pa sta sila enostavna.

Regratov sirup

Zdravilni učinki regratovega sirupa

Regratov sirup velja za staro ljudsko zdravilo, ki pomaga pri urejanju in pospeševanju prebave. Pomaga izboljševati kri in nasploh poskrbi za naše boljše počutje. Regratov sirup je primerno zdravilo tudi v času prehladnih obolenj in kašlja ter pomaga tudi pri bolečem in vnetem grlu – v tem primeru nerazredčen regratov sirup uživamo po žličkah (do nekaj žličk na dan).

Regratov sirup pa lahko uporabimo tudi za sladkanje čaja ali pa iz njega pripravimo okusen napitek – regratov sirup. V poljubni koncentraciji regratov sirup razredčimo z vodo (lahko tudi mineralno, če imate radi mehurčke) in napitek je pripravljen! Regratov sirup pa je tudi odličen dodatek pri pripravi smutijev.

Priprava regratovega sirupa

Sestavine za regratov sirup:

  • cca. 150 cvetov regrata (lahko tudi kakšnega več)
  • 2 l vode
  • 1,5 kg sladkorja
  • sok dveh limon

Postopek priprave regratovega sirupa

Regratove cvetove (isti dan kot smo jih nabrali) najprej očistimo in pregledamo. Odstranimo morebiten mrčes, smeti. Nato jih damo v večjo posodo za kuhanje primerne velikosti in jih zalijemo s hladno vodo (2 litra). Postavimo na štedilnik in počakamo, da vsebina zavre. Ko zavre, temperaturo zmanjšamo in vse skupaj ob zmernem vretju kuhamo približno 10 minut.

Nato vse skupaj precedimo in pri tem ujamemo vso tekočino, ki jo vlijemo nazaj v posodo za kuhanje.  Limoni dobro ožamemo in sok limon dodamo tekočini, ki smo jo dobili pri kuhanju regratovih cvetov. Dodamo tudi sladkor. Vse skupaj postavimo nazaj na štedilnik in počakamo, da zavre. Pri tem ves čas mešamo, da se sladkor lepo stopi. Ko zavre, temperaturo zmanjšamo in med mešanjem kuhamo toliko časa, da nastane gosta tekočina. Regratov sirup je tako pripravljen. Le še vlijemo ga v (najbolje več manjših) steklenih kozarcev za vlaganje, ki jih dobro zapremo. Regratov sirup pustimo, da se počasi ohladi (jaz ga pokrijem z odejo), nato pa ga hranimo v hladnem in temnem prostoru. Po tem, ko se posamezni kozarček regratovega sirupa odpre, ga hranim v hladilniku.

 Regratov med

 Zdravilni učinki regratovega medu

Regratov med je odličen vir vitamina C, pomaga pri blažitvi menstrualnih težav, še posebej zdravilen pa je zaradi vsebnosti inulina, saj inulin: preprečuje demenco, diabetes, staranje in celo rast rakavih celic v telesu.

Kot že omenjeno, regratov med v nasprotju z pripravo regratovega sirupa pripravimo brez kuhanja. Regratov med ima tako podobne lastnosti kot čebelji med in ga lahko jemo namazanega na kruhu, si z njim prelijemo najljubše kosmiče, si posladkamo čaj …

Priprava regratovega medu

Sestavine za regratov med

  • 600 g regratovih cvetov
  • 600 g sladkorja

Iz zgoraj omenjenih sestavin boste dobili cca. 2 velika kozarca medu. Sestavine za regratov med so kot vidite v razmerju 1:1 in pazite le, da se tega razmerja držite – torej, toliko kot boste nabrali regratovih cvetov, toliko sladkorja dodajte.

Postopek priprave regratovega medu

Regratove cvetove (isti dan, kot so bili nabrani) očistimo morebitnih smeti in žuželk, nato pa rumene cvetove ločimo od zelene cvetne čašice (zelene čašice lahko zavržete). Pripravimo si še sladkor in velik stekleni kozarec ali več manjših s pokrovčkom, ki dobro tesni.
Sedaj v plasteh v kozarec nasujemo plast sladkorja, čez plast regrata (rumeni del cvetov, ki smo ga ločili od čašic), ponovno sladkor, regrat … Zaključimo s plastjo sladkorja.
Kozarec dobro zapremo in ga postavimo na sončno mesto, kjer naj bo toliko časa, da se sladkor stopi. Ko se sladkor v kozarcu stopi, vsebino precedimo (najboljše kar skozi gazo) in ob tem dobro stisnemo cvetke regrata. Regratov med je tako pripravljen. Hranimo ga v steklenih kozarcih, ki dobro tesnijo v hladnem in temnem prostoru.

 

ČOKOLADNI BROVNIJI

Potrebuješ:

  • 200g temne čokolade
  • 1dl mleka
  • 4 rumenjake
  • 5 beljakov
  • 1-3 žlice moke
  • 1 žlička pecilnega praška

Priprava:

  • Segrej pečico na 170°C.
  • Beljake stepi v trd sneg.
  • V stopljeno čokolado dodamo mleko.
  • V čokolado postopoma dodajaj in vmešaj rumenjake.
  • V čokolado sedaj nežno vmešaj sneg.
  • Dodaj moko in pecilni prašek.
  • Vse dobro premešaj.
  • Maso prelij v namaščen ali s peki papirjem obložen pekač.
  • Pečeš približno 30 minut.

 

DOMAČA FRUTABELA   

 

 

 

 

 

 Potrebuješ:

  • 3 pesti kombinacijo svojih najljubših oreščkov (mandlji, lešniki, brazilski oreščki,…),
  • 1 pest suhega sadja (marelice, goji jagode, marelice…),
  • 1-2 pesti kosmičev (riževi, ovseni, pirini,…),
  • 4 žlice medu,
  • cimet/klinčki,
  • 4 žlice zmehčanega masla,
  • 50 g sesekljane čokolada,
  • bela/temna čokolada za premaz.

 

Oreščke z nožem sesekljamo, da dobimo različne velikosti ter dodamo vse ostale sestavine. Maslo narežemo na lističe. Vse skupaj z rokami dobro premešamo, maslo se mora razpustiti. Vsebino razporedimo na pekaču, obloženem s peki papirjem. Maso sadno žitnih kosmičev pečemo kakšnih 20 minut na 180 stopinj.
Ko se ploščica ohladi in ne bo več tako mehka, jo razrežemo na ploščice. Ploščice premažemo s čokolado.

Pa DOBER TEK 😊
ZAJČEK NA OKO

Potrebuješ:

  • jajčka
  • slanino
  • maslo
  • drobnjak
  • cel poper

Najprej popečeš slanino, da je lepo hrustljava. Nato jo odstaviš na servisni krožnik. V ponvi na maslu spečeš jajčko na oko. Jajčko položiš čez slanino ter jo okrasiš s poprom in drobnjakom.

ZAJČEK – PALAČINKA

Potrebuješ:

  • 2 jajčki
  • ½ banane
  • 10 žlic moke
  • 1 žlica mleka
  • ščepec soli
  • ½ vrečke pecilnega praška
  • ½ vrečke vanilijevega saldkorja
  • ½ masla
  • borovnice, jagode, hruška, banana

Jajca, mleko, moko, pecilni prašek, sladkor in sol dobro zmešaš. V posodici stopiš maslo na najmanjši vročini. Vmešaš ga v preostale sestavine. Banano narežeš na tenke kolobarčke in jo vmešaš v preostalo zmes. ponev segreješ na srednjo temperaturo in na njej spečeš palačinke. Palačinke okrasiš z banano za uhlje, borovnice za oči ter jagoda za nosek. Tanke trakove hruške pa uporabiš za brčice.

JAJČNI HREN

Potrebuješ:

  • 1 korenina hrena
  • 3 jajca
  • sol
  • sladkor
  • olje
  • malo kisa

Hren naribamo, dodamo kuhana in na drobno nasekljana ali naribana jajca ter začimbe. Ponudimo h kuhani šunki.

ZAJTRK V LONČKU–CHIA PUDING

POTREBUJEŠ:

✔skodelico/lonček/kozarec

✔130 g pirinih/ovsenih/lanenih kosmičev

✔10 g chia semen

✔navadni/grški jogurt

✔mleko po želji

✔1/5 čajne žličke cimeta

✔sadje po lastni izbiri (jagode, borovnice, banane, kivi…)

✔po potrebi dodaš med

No, pa sestavimo svoj čarobni lonček.Na dno kozarca damo pest drobno narezanega sadjaali pasiranega sadja.V drugi posodici zmešamo chia semena, kosmiče, cimet in jogurt. Dodamo mleko in med po potrebi.Mešanico presujemov lonček s sadjem.Sladkosnedcem po vrhu posujemo naribano čokoladoali dodamo na vrh še nekaj koščkov sadja.

* Chia semena vsebujejo 11g vlaknin. Vsebuje skoraj vse aminokisline, dobre omega-3-maščobne kisline, cink za razstrupljanje, kalcij, vitamine.

SADNA NABODALA

NAJPREJ SI TEMELJITO UMIJ IN RAZKUŽI ROKE.

ZA POMOČ PROSI STARŠE.

PRPRAVI SI DESKO IN NOŽ IN LESENE PALČKE.

POIŠČI SADJE, KI GA IMAŠ DOMA.

NA DESKI GA RAZREŽI IN V ZAPOREDJU SESTAVI NABODALA.

ČE NABODAL NIMAŠ, SADJE ZLOŽI V LONČEK IN POJEJ.

DOBER TEK.

BUREK IZ PALAČINK

Sestavine za 10 palačink ali 5 »burekov«:

  • 18-20 dag moke (pol ostre, pol mehke),
  • ščep soli,
  • 2 jajci,
  • 2-2,5 dl mleka,
  • olje za peko.

V presejano moko vlijemo pol mleka, mu dodamo jajci, sol in vse s šibo dobro razžvrkljamo. Nato prilijemo preostalo tekočino (del mleka po želji zamenjamo z mineralno vodo) in razmešamo, da je testo gladko, brez grudic.

Na ogreti ponvi spečemo tanke palačinke. Da ostanejo tople, jih polagamo na krožnik, ki ga postavimo nad vodno paro.

Sestavine za nadev iz lisičk (količino gob ustrezno zmanjšate, če vam je 1 kg gob preveč):

  • 1 kg lisičk ali drugih sezonskih gob (npr. jurčki, brezovi gobani, maslenke, šampinjoni),
  • 100 g drobno sesekljane čebule,
  • 1 žlica masla,
  • 2 žlici drobno sesekljanega peteršilja,
  • 150 g skute,
  • sol,
  • poper,
  • zmleta kumina, majaron…

Za nadev gobe očistimo in narežemo na koščke. Čebulo zarumenimo na vročem maslu. Dodamo gobe, pražimo toliko časa, da vsa tekočina, ki se je izločila iz gob, izpari, nato jih ohladimo. Dodamo peteršilj in skuto, zmešamo ter nadev začinimo s soljo, poprom in ostalimi začimbami po okusu.

Nato se lotimo priprave »burekov«: po dve palačinki postavimo skupaj kot na spodnji sliki (še malo matematikeJ)

Po sredini po dolgem namažemo nadev, palačinki premažemo s stepenim jajcem in ju zvijemo v rulado potem pa še v burek ali obliko polžka. Spet premažemo s stepenim jajcem, po želji posipljemo še z naribanim sirom.

V sredini polžka z žlico nekoliko pritisnemo, da nastane prostor, kamor ubijemo jajce.

Pečemo v pečici pri 200oC, približno 13 minut oz. dokler jajce dobi tanko belo plast.

DOBER TEK!

BANANINI PIŠKOTI

SESTAVINE: 

– 2 ZRELI BANANI;

– 1 KOZAREC OVSENIH KOSMIČEV;

– 70 GRAMOV ČOKOLADE (NALOMLJENE NA MAJHNE KOŠČKE).

 

POSTOPEK

BANANE UČENEC Z VILICAMI ZMEČKA, DODA KOSMIČE IN KOŠČKE ČOKOLADE.

Z ŽLICO OBLIKUJE PIŠKOTE IN JIH POLAGA NA PEKAČ, OBLOŽEN S PEKI PAPIRJEM.

PEČEMO PRI 160 STOPINJAH, 20-25MINUT.

 

 

PA DOBER TEK!

Mi smo danes z mojima otrokoma naredili SADNO SOLATO Z DODATKOM (če ne moreš sam, prosiš za pomoč mamo, očeta, starejšo sestro…)

SESTAVINE:

– POLJUBNO SADJE (JABOLKO, BANANA, JAGODE, KIVI …).

POSTOPEK:

SADJE OPEREŠ IN NAREŽEŠ NA MANJŠE KOŠČKE.

POTEM GA PRETRESEŠ V MANJŠO SKODELICO.

ČE ŽELIŠ, LAHKO PRELIJEŠ Z LIMONINIM SOKOM.

DODATEK: ČE PA DODAŠ ŠE MALO SLADOLEDA IN STEPENE SLADKE SMETANE,  DOBIŠ pa slastno SADNO KUPO.

DOBER TEK.

 

LAHKO PA NAPRAVITE ŠE:

REGRATOVA OMLETA

Sestavine za 1 osebo:

  • 2 jajci,
  • 50 g regrata,
  • 1 strok česna,
  • 1 žlica masla,
  • sol,
  • poper.

Postopek:

Regrat očistimo, operemo in narežemo. Česen olupimo in sesekljamo. V ponvici segrejemo maslo (po želji lahko vzamemo drugo maščobo, npr. oljčno olje) in na njem prepražimo česen in regrat.

V globok krožnik ubijemo jajci, solimo in popramo. Z metlico za stepanje ju umešamo, da postaneta nekoliko penasti, in zlijemo na regrat. Rahlo mešamo, da se začne jed strjevati. Ponev krožno nagibamo, da se tekoča zmes prelije proti robu in se omleta rahlo strdi. Nato prenehamo mešati, pustimo, da omleta na spodnji strani malo porjavi, in pečemo tako dolgo, da je zgoraj po našem okusu: še rahlo tekoča ali pa že čvrsta, dobro pečena. Omleto z ene strani z lopatico malo privzdignemo in zvijemo proti drugi strani. Preložimo jo na krožnik in postrežemo.

 

REGRATOVA JUHA S KROMPIRJEM

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 pest regrata
  • 400 g olupljenega krompirja
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • 1 korenček
  • 20 g masti z ocvirki
  • 2 dl mleka
  • muškatni orešek
  • sol
  • kisla smetana (po želji).

Postopek:

Krompir olupimo, narežemo na kose in skoraj do mehkega skuhamo.

Čebulo in česen sesekljamo ter ju v primerno veliki kozici prepražimo na ocvirkih (najprej čebulo, da dobi malo barve, potem česen samo toliko, da ga zavohamo). Regrat sesekljamo, dodamo v kozico in na hitro prepražimo, da ovene. Dodamo še mleko, krompir in vodo, v kateri se je kuhal (približno 8 dl vode).

Korenček na tanko narežemo ali naribamo in ga dodamo juhi. Solimo in začinimo z muškatnim oreščkom. Juha naj vre 10 minut, preden jo ponudimo. Po želji lahko dodamo malo kisle smetane, to bo juho še izboljšalo.

(Skupno 519 obiskov, današnjih obiskov 1)