Na naši šoli nadaljujemo z mobilnostjo v mednarodnem projektu z naslovom Ambasadorji zdravja. Izvajamo ga v okviru programa Erasmus+. Vanj so vključene še šole s Švedske, ki je nosilka projekta, Avstrije, Španije in Francije (Reunion).

Od 12. 11. do 19. 11. 2022 bomo gostje na  francoskem otoku Reunionu v Indijskem oceanu. Na izmenjavo sta odšla dva devetošolca, Lan Krištofelc in Eliza Vaupot, ter učiteljici Katja Uršič in Jožica Marzelj.

Nekaj utrinkov iz izmenjave si lahko ogledate tukaj (klikni za ogled fotogalerije).

1. dan

Na pot smo se podali v soboto, 12. 11. 2022. Z letališča Jožeta Pučnika smo leteli do Pariza, od tam pa imeli 11 ur in pol trajajoč let do St. Denisa, glavnega mesta otoka. Na letališču nas je pričakala profesorica, ki je bila v mesecu oktobru naša gostja na izmenjavi. Na poti do njenega doma, kjer bosta bivala naša učenca, smo si ogledali vzhodni del otoka s prečudovito pokrajino La Plaine des Cafres. Naša gostiteljica nam je nato postregla s tradicionalnim kosilom in sladico.

Zavedamo se, da je ta mobilnost ponovno enkratna priložnost, da se povezujemo, sodelujemo in širimo svoje znanje o drugih državah in spoznavamo njihovo kulturo.

2. dan

Naš drugi dan se je pričel ob 7.00 s skupnim zajtrkom na gostiteljski šoli (https://etab.ac-reunion.fr/lyc-boisjoly-potier/). Po njem so nam pripravili krajši ogled šole. Združeni v narodnostno mešane skupine smo s pomočjo orientacije spoznali šolo, njene prostore in okolico.

Sledila je predstavitev držav. Pripravili smo stojnico z reklamnim materialom Slovenije in Slovenj Gradca ter ponudili nekaj tipične slovenske hrane. Lan in Eliza sta odlično predstavila našo državo ter našo šolo.

Po skupnem kosilu smo se družili z ostalimi učenci šole ter učitelji.

Zadnja današnja aktivnost je bila soba pobega z zanimivimi nalogami. Gostitelji so nam predstavili tudi primer dobre prakse na šoli, projekt Spodbudno učno okolje, kjer so vsi dijaki šole pobarvali stopnišče, stebre in stene. Tako so ti zdaj veliko prijetnejši.

Dan na šoli smo zaključili s skupnim fotografiranjem. Preostali del popoldneva so učenci in dijaki preživeli s svojimi gostitelji.

3. dan

Tretji dan je za nami. Vse prečudovite slike, ki si jih lahko ogledaš na spletu, so danes postale resničnost.
Odlična ekipa učiteljic gostiteljic nas je pod strokovnim vodstvom profesorice biologije popeljala do vulkana. Na poti do tja smo občudovali živo zeleno tropsko rastje, ki pokriva pobočja. Premagali smo pot do vulkana.
Piton de la Fournaise je vulkan na vzhodni strani otoka Réunion. Trenutno je eden najbolj aktivnih vulkanov na svetu, skupaj s Kīlaueo na Havajskih otokih, Strombolijem in Etno v Italiji ter goro Erebus na Antarktiki. 
Polni prelepih vtisov smo dan zaključili z meditacijo v prelepem naravnem okolju.

4. dan

Naš četrti dan je bil poln prijetnih dogodkov.
Zjutraj smo se zbrali na gostujoči šoli, kjer so nam najprej predstavili nekaj osnovnih informacij o umetnosti mandal in njihovo filozofijo. Nato je vsak pobarval svojo in ob tem razmišljali, kako se je med ustvarjanjem počutil. Izdelali smo izjemne mandale.
Kasneje smo šli na bližnjo šolo, kjer smo imeli tradicionalno zabavo.  Učenci so se nam predstavili s tipično glasbo in plesi. Ob koncu prireditve smo se jim pridružili tudi mi. Starši učencev gostujoče šole so nam skuhali tradicionalno hrano. Moramo priznati, bila je odlična.
Skupaj s starši smo se odpravili na Plage de Grande Anse. Tu smo preživeli čudovit popoldan. Igrali smo nogomet in odbojko ter uživali v toplem morju.
https://www.reunion.fr/offres/plage-e-grande-anse-petite-ile-fr-586315/

5. dan

Naš peti dan se je začel ob 7. 30, ko smo se odpeljali v gozd I Etang Sale, kjer smo imeli orientacijo. Ob tem smo se gibali in reševali kviz o mentalnem in fizičnem zdravju.

Nato smo se odpeljali v mesto Saint Piere. Naši gostitelji so nam razkazali mesto. Videli smo znane freske, verske stavbe in tradicionalno arhitekturo.

Po vrnitvi v šolo smo imeli druženje ob glasbi in plesu.

https://www.sudreuniontourisme.fr/tresors-du-sud/la-foret-de-letang-sale.html

https://fr.wikipedia.org/wiki/Saint-Pierre_(La_R%C3%A9union)

6. dan

Naš zadnji skupni dan se je pričel z avtobusno vožnjo do plaže Trou s’eau, kjer smo imeli vodne aktivnosti. Na plaži smo spoznali vajo iz joga – pozdrav soncu. Razdeljeni v tri skupine smo se preizkusili v vožnji s kajaki, potapljanju z masko in supanju.

Po vrnitvi v šolo smo imeli evalvacijo in  delavnico hvaležnosti. Izdelali smo plakate, na katerih so bili zapisi naših čustev.

Zvečer pa smo se poslovili v čudovitem sončnem zahodu. 

Naše potovanje se tukaj končuje, bilo je čarobno.

Učiteljici na izmenjavi: Katja Uršič, Jožica Marzelj

Če pa koga zanima še kaj več, še dve povezavi:

https://sl.wikipedia.org/wiki/Reunion

https://www.cartedelareunion.fr/listings/la-plaine-des-cafres

 

(Skupno 141 obiskov, današnjih obiskov 1)