Program Otroški parlament v šolskem letu 2020/21 vstopa v 31. leto delovanja. V programu sodeluje tudi naša šola.

V mesecu januarju smo pričeli z izvedbo parlamenta na šolskem nivoju v vseh oddelkih v okviru razrednih ur. Učenci so se na urah pogovarjali o poklicih, močnih področjih, interesih, znanju in veščinah ter poklicih prihodnosti.

Ker je bil na dan izvedbe šolskega parlamenta del učencev v šoli in hkrati drugi del še na daljavo, smo se odločili, da 11. februarja izvedemo šolski parlament preko aplikacije Teams s predsedniki od 4. do 9. razreda, ki so se takrat še šolali od doma. Predsedniki so kot predstavniki razredov z nami delili inovativne ideje na področju šolanja in poklicev. Kritično so ocenili tudi potek šolanja na daljavo. Večina je bila mnenja, da za delo od doma učenci niso toliko motivirani in pogrešajo družbo. Opozorili so tudi na neenake možnosti učencev, zlasti pri veččlanskih družinah. Poudarili so tudi pomanjkanje gibanja, saj se je doma težje motivirati kot v šoli, kadar potekajo vodene ure. Vsekakor niso pozabili tudi na pozitivne plati šolanja od doma, ki so: vse je zbrano na enem mestu in lahko najdeš snov za nazaj, prej zaključiš s šolskim delom, nihče te ne moti in sam si lahko razporediš čas. Tudi pri temi poklicev smo prišli do pomembnih zaključkov. Učenci menijo, da spol ni pomemben pri izbiri poklica, a še vedno zaznavajo, da so na vodilnih mestih bolj zastopani moški. V prihodnje si želijo več informacij o poklicih in da bi več izvedeli o pozitivnih in negativnih plateh določenega poklica. Želijo si tudi več informacij o poklicih prihodnosti.

Ob koncu šolskega parlamenta smo s skupnimi močmi izbrali štiri kandidate, ki so kasneje sodelovali na medobčinskem parlamentu. Tudi ta je 24. 2. 2021 potekal na daljavo preko videokonference Zoom. Našo šolo so zastopali naslednji učenci:

  1. Nik Pavlič
  2. Miha Linasi
  3. Mojca Gornjak
  4. Ajša Mihalj

Učenci so se odlično odrezali. Učenka Mojca Gornjak pa je bila izbrana kot kandidatka za regijski parlament. Žal se zaradi trenutne situacije regijski parlament ne bo izvedel, 21. aprila pa se bo izvedel nacionalni parlament, kjer bosta Mislinjsko dolino zastopala dva kandidata, in sicer iz OŠ Mislinja in OŠ Šmartno.

Hvala vsem za sodelovanje.

(Skupno 91 obiskov, današnjih obiskov 1)